Expositie in de molen

Dat op de eerste zolder van de molen een tentoonstelling is te zien van werken in textiel ligt misschien niet voor de hand. Want textiel, een zacht lapje stof en een molen, zo’n robuust houten bouwwerk: die lijken immers niets met elkaar te maken te hebben. Toch zijn er veel raakvlakken te vinden als je in de geschiedenis duikt.

In de prehistorie gebruikte men al maalstenen of wrijfstenen, waarmee met de hand graan tot meel werd gemalen. Dat noemde men een handmolen. Door een draaiende beweging maakte men van het graan meel waarmee het onmisbare brood kon worden gebakken. In het vlakke Nederland begon men vanaf de elfde eeuw windmolens te bouwen. Eigenlijk kun je een windmolen de eerste machine noemen. Toen de stoommachines kwamen veranderde de manier van aandrijving, maar tandraderen en tandwielen vind je ook nu nog in vele machines. En textiel: in de oudheid haalde men vezels uit stelen van planten, bijvoorbeeld uit vlas, hennep of brandnetel. Die lange vezels werden met de hand via een draaiende beweging op bescheiden gereedschap (bijvoorbeeld een steen met een gat erin) gedraaid, getwijnd of gesponnen tot draden of touw. Ook de werking van het spinnewiel is gebaseerd op draaiende wielen. Net als graan is textiel is onmisbaar voor ons mensen. Het weefgetouw vormde voor uitvinders de inspiratiebron voor het ontwikkelen van moderne machines. Heel de industrialisatie voltrok zich via de textielindustrie. Het woord fabric in de Engelse taal betekent zowel fabriek als stof. Dus dat zegt alles.

De Ooypolder – Landschap in stroken textiel – het wandkleed (140 x 70 cm) is gespannen op een paneel van hout, zodat je het ook een spandoek mag noemen.

De maker van bovenstaand textiel werk is Marij Adriaens.
Tijdens de open monumentendagen is haar werk te zien op de eerste verdieping/ zolder van de molen.
Marij maakte altijd al werken in textiel en daar horen ook gebreide truien of genaaide jurken bij.
De laatste jaren wil ze met haar werk iets vertellen: bijvoorbeeld dat textiel een zeer belangrijke, maar onderbelichte rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het welzijn en de welvaart van de mensheid.
Het gegeven dat veel van de wandkleden worden gepresenteerd als spandoeken zegt ook iets: de ondergeschikte rol die vrouwen speelden in de het maken van textiel, de vervuiling van de natuur en de uitbuiting van mensen door de huidige geïndustrialiseerde textielindustrie vragen om actie.
Als u meer wilt zien, lezen of kijken; de naam van haar site is marijadriaens.com.
Maar vooral bent u natuurlijk van harte welkom op haar tentoonstelling op 10 en 11 september in de molen van Swartbroek.